Variabele rente: voordelig laag of vervelend hoog

Variabele hypotheekrente is een aanlokkelijke keuze, die de afgelopen tien jaar ook nog eens erg gunstig uitpakte. Maar wat als de rente stijgt?


Wie de laatste tien jaar een hypotheek met variabele rente had, was een stuk goedkoper uit dan wie de rente voor een langere periode had vastgezet. En nog steeds bevindt de rente zich op een historisch laag niveau: zo'n 2,8%. Voor de gebruikelijke rentevaste periode van tien jaar betaalt u ongeveer 4,3% rente*.

Wees voorbereid
Wel is de verwachting dat met het aantrekken van de economie de vraag naar geld stijgt en daarmee op termijn ook de rente. Betaalt u variabele rente op uw hypotheek, dan merkt u dat dus meteen. Dat hoeft geen bezwaar te zijn, als u er maar rekening mee houdt. Stel dat de variabele rente stijgt van 2,8% naar bijvoorbeeld 4,3%, het percentage dat iemand momenteel betaalt voor een rentevaste periode van tien jaar. Een stijging van zo'n 50%. Zou u bijvoorbeeld nu met uw variabele rente € 800,- bruto aan hypotheekrente betalen, met het nieuwe rentepercentage schieten de rentelasten omhoog naar ruim € 1.200,- bruto. Een verschil dat van grote invloed kan zijn op uw maandelijkse lasten. Houd het renteverloop daarom goed in de gaten en neem indien nodig contact op met onze hypotheekadviseur om te bepalen welke soort rente het beste bij uw situatie past.

*rente april 2014