DBA advies organiseert informatieavond VoorzieningenFonds (inkomen bij ziekte)

Op dinsdag 4 februari organiseert DBA advies een informatieavond voor ondernemers in regio Barneveld over het VoorzieningenFonds, een schenkkring die ondernemers helpt in het voorzien van inkomen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.


Wat is het VoorzieningenFonds?
Een VoorzieningenFonds bestaat uit een groep van 20 tot 50 ondernemers. Elke maand zetten zij geld opzij op hun eigen Voorzieningenfondsrekening. Dit doen zij tot een bepaald maximumbedrag is opgebouwd. Als er iemand uit de groep ziek is, maken de overige deelnemers een bedrag (schenking) van hun rekening over aan de zieke ondernemer met een maximumduur van 2 jaar. Ook keert het VoorzieningenFonds een bedrag uit van driemaal het schenkingsbedrag bij overlijden van een deelnemer en is het fonds ook toegankelijk voor starters.
 
Waarom het VoorzieningenFonds?
In sommige gevallen adviseert DBA advies een ondernemer om zich aan te sluiten bij een schenkkring. Rutger Wekking, adviseur bij DBA advies, geeft aan: “Veel ondernemers hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering vanwege de hoogte van de premie of omdat ze als gevolg van een medisch verleden geen verzekering kunnen afsluiten of met een beperkte dekking of eindleeftijd”. Het aansluiten bij een schenkkring, zoals het VoorzieningenFonds, eventueel in combinatie met een reguliere AOV kan daarom een goede oplossing zijn. “Wij vinden het belangrijk dat een ondernemer nadenkt over de risico’s van ziekte en overlijden. De aanstelling van het MKB-ZZP VoorzieningenFonds is daarom een goede uitbreiding voor onze advisering en ondersteuning van ondernemers” vult Rutger aan.
 
Hoeveel kost het?
De ondernemer betaalt eenmalig een bedrag van € 395,- inschrijfkosten en daarnaast circa € 12,- per maand voor de contributie en bankkosten. De maandelijkse inleg is afhankelijk van het bedrag dat een ondernemer bij ziekte wenst te ontvangen. Deelname is mogelijk vanaf € 33,75 per maand voor een uitkering van € 750,- per maand tot € 112,50 per maand voor een maandelijkse uitkering van € 2.500,-. Aangezien het om een schenking gaat, is het bedrag dat je bij ziekte krijgt netto en niet belastbaar.
 
De risico’s bij een deelname aan een VoorzieningenFonds zijn klein. Rutger: “Het risico is dat een ondernemer ziek wordt. In dat geval betaal je naar rato mee aan de uitkering. Het fonds is echter gebaseerd op vertrouwen en de ondernemers vormen een groep die elkaar ook steunt bij eventuele ziekte. Dat maakt het ook mooi. Daarnaast is de maximale buffer per deelnemer maximaal 36 maanden aan inleg. Legt een ondernemer meer in, dan wordt dat jaarlijks terugbetaald. En elke ondernemer heeft een eigen Voorzieningenfondsrekening. Verlaat je het fonds, dan neem je het gespaarde bedrag mee”.
 
Meer weten?
Dinsdagavond 4 februari zal op het kantoor van DBA advies aan de Amersfoortsestraat 25 in Barneveld om 18.45 uur een presentatie over het MKB-ZZP VoorzieningenFonds worden gegeven. De presentatie zal ongeveer een uur duren. Vanaf 18.15 uur bent u van harte welkom voor een kopje koffie of thee. Aanmelden is mogelijk door een e-mail te sturen naar r.wekking@dba-advies.nl. Bij vragen kunt u ook contact opnemen met Rutger Wekking. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 0342-404186.