Is er een verzekering tegen WhatsApp-fraude?

Tijdens de coronacrisis is de afhankelijkheid van digitale middelen toegenomen door onder andere thuiswerken, het volgen van online onderwijs en een toename van online winkelen. Recente cijfers van de politie wijzen uit dat het aantal gevallen van cybercrime tijdens de coronacrisis explosief is gestegen. Het gaat dan vaak om phishing, een vorm van cybercrime waarbij inlog- en betaalgegevens worden gestolen of om oplichting via WhatsApp.

Wij vroegen Sandra Dekker, Productspecialist Cyberverzekeringen bij Turien & Co., hoe het nu zit met WhatsApp-fraude. Is WhatsApp-fraude verzekerd onder de cyberverzekering voor consumenten, de CyberCare Polis? 
 
Sandra Dekker: “Het is best lastig om te zeggen welke vormen van WhatsApp-fraude verzekerd zijn en welke niet. De CyberCare Polis dekt geen oplichting. Dit is het geval als een crimineel het slachtoffer met mooie praatjes zover krijgt om zelf geld over te maken. Als het slachtoffer onvoldoende controleert of de betaling naar de juiste persoon gaat en de betaling gaat verkeerd, dan is dit niet verzekerd. 
 
Je ziet echter wel ontwikkelingen in de manier waarop criminelen te werk gaan. Wat je de laatste tijd meer ziet is WhatsApp-hack of WhatsApp-gijzeling. Hiervan is sprake als er een simkaart wordt gehackt en (soms wekenlang) wordt meegekeken met de wijze waarop er wordt gecommuniceerd. Vervolgens doet de hacker zich voor als de persoon die gehackt is om op die manier vrienden en familie over te halen om geld over te maken. In dat geval is sprake van identiteitsfraude, hacking en phishing. Een dergelijk voorval is wel gedekt onder de CyberCare Polis.” 
 
Juist in deze tijd vinden wij het belangrijk om te wijzen op online risico’s. Dat er particuliere verzekeringen bestaan tegen cybercriminaliteit, waaronder WhatsApp-fraude, is nog lang niet bij iedereen bekend.
 
Maar met bijvoorbeeld de CyberCare Polis staat er, als je een keer in een phishing e-mail trapt, of erger nog, jouw identiteit misbruikt wordt, een team cybersecurity-deskundigen klaar om je te ondersteunen bij het herstellen van de gevolgen van het misdrijf. Ook als de bestanden op bijvoorbeeld een laptop in het gezin worden gegijzeld doordat criminelen ransomware op het apparaat hebben geïnstalleerd of als privéfoto’s zonder toestemming worden verspreid, biedt zo’n verzekering uitkomst. Via deze link kun je meer over deze verzekering lezen.
 
Heb je nog vragen of wil je een verzekering tegen cybercriminaliteit afsluiten? Wij zijn je graag van dienst.  

Dit bericht is geplaatst op 15-10-2020